پيشنهادي براي مبارزه با بيماريهاي مشترك بين انسان و دام
بيش از دو سوم پاتوژنهاي شناخته شده انسان، مشترك بين انسان و دام هستند.
بسياري از بيماريهاي مشترك بين انسان و دام از طريق غذاهاي با منشاء دام از حيوانات به انسان سرايت ميكند.
كنترل بيماريهاي مشترك با تقسيم كار بين دو سازمان دامپزشكي و وزارت بهداشت بطور جدي مختل شده است. بطوريكه
هر روز بيماريهاي مشترك بين انسان و دام بطور روز افزون بيشتر ميشود.
البته بعد از اين هشدار سازمان بهداشت جهاني ، احتمال سرايت يك بيماري جديد از گاو و گوساله به انسان بنام mystery disease در انگلستان گزارش و بررسي ميشود.
به علت اينكه پزشكاني كه شيوع بيماري در انسان را بررسي ميكنند با دامپزشكاني شيوع بيماري در حيوان را مطالعه ميكنند در ارتباط و تماس نيستند، رديابي منابع و ريشههاي بيماري و پيشگوئي كردن وضعيت آينده بيماريهاي مشترك مشكل خواهد بود. بنابراين همگامي و همراهي پزشكان و دامپزشكان، توان ما را در درك اپيدميولوژيك بيماريها و كنترل آنها بيشتر خواهد كرد.
هم اكنون منفك و مستقل بودن منابع، امكانات و مهارتهاي دامپزشكي از پزشكي يا برعكس يك مشكل بزرگ در مطالعه و كنترل زئونوزهاست. بدين ترتيب ساليانه هزاران نمونه مرضي از مزارع دامداري و بيمارستانهاي وزارت بهداشت بوسيله مؤسسات مختلف جمع آوري ميشوند اما هيچ مقايسهاي بين اين نمونه ها بعمل نميآيد و اطلاعات آن كه شايد علامت بروز يك بيماري مشترك باشد بصورت منفك از هم مطالعه و بررسي ميشود. اين ناهماهنگي حتي در شاخههائي از علوم پايه مثل ويروس شناسي، باكتري شناسي و انگل شناسي نيز بوضوح ديده ميشود در حاليكه وسايل، تجهيزات، امكانات و تكنيك هائي كه براي مطالعه اين علوم استفاده ميشود كاملاً همخوان و مشترك است. و چنانچه ميدانيم استفادة برخي از اين تكنيك ها مثل سكانس DNA بسيار گرانبها و علاوه بر آن تكنيكي ارزبر و وارداتي است و در صورت هماهنگي و همراهي اين دو ارگان نيازي به هزينههاي گزاف آن وجود ندارد.
بنابراين بايد با هماهنگي يك مركز، اين منابع، امكانات و تسهيلات را به اشتراك گذاشت و با استاندارد كردن فعاليتها و تدوين دستورالعمل هاي دولتي يك شبكه مجازي اما پرتوان براي مبارزه با زئونوزها ايجاد نمود. اين شبكه و اطلاعات موجود در آن با استفاده از سيستم پيشرفته GIS ميتواند براي هر دو ارگان مفيد و قابل استفاده باشد.
بنابراين پيشنهاد ميشود يك شبكه مجازي از كارشناسان ماهر و زبده وزارت بهداشت و آموزش پزشكي و سازمان دامپزشكي تشكيل شود و با بسيج و هماهنگي امكانات آزمايشگاهي، نيروي انساني و با به اشتراك گذاشتن منابع و مراجع ارتباط علمي و شرايط اپيدميولوژيك بيماريها را مطالعه و در كنترل آنها روشي استاندارد با بهره گيري از توان علمي و اجرائي دو ارگان پيش بيني و پياده نمود.
به عبارتي ديگر با به اشتراك گذاشتن علم و فن و امكانات اين دو ارگان با بيماريهاي مشترك انسان و دام به مبارزه برخواست.
يك وب سايت اختصاصي هم با همكاري پزشكان و دامپزشكان ماهر طراحي و مطالب علمي و تازه بهمراه دستاوردها، مشكلات و ... اين شبكه مجازي، در آن درج شود.
...